Ενδοοικογενειακή Βία κατά των Ανδρών

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ενδοοικογενειακή Βία κατά των Ανδρών

A Man Gets Beaten By His Wife Every 14 Seconds,

 Και οι Άνδρες Κακοποιούνται


Μπορεί να δει κανείς την Ενδοοικογενειακή Βία σε πολλές μορφές, όπως είναι η συναισθηματική, η σεξουαλική, η ψυχολογική, και η σωματική κακοποίηση. Μπορεί να συμβεί και στις ετερόφυλες αλλά και στις σχέσεις του ίδιου φύλου. Η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται ένα «κρυφό» έγκλημα, επειδή οι άνδρες δεν μιλούν ή δεν το αναφέρουν λόγο του φόβο των απόψεων της κοινωνίας για το πώς οι άνδρες υποτίθεται ότι συμπεριφέρονται και για την ικανότητα τους. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να βλέπουν την ενδοοικογενειακή βία ως έγκλημα ενάντια στην γυναίκα, αλλά όχι σε έναν άνδρα. Η βία κατά των ανδρών είναι επίσης δύσκολο να εντοπιστεί και είναι επίσης πολύ σοβαρή.

Συχνά η αλληλεξάρτηση και κακοποίηση πάνε χέρι-χέρι.


Στη σημερινή κοινωνία οι άνδρες έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου ώστε να πιστέψουν ότι είναι απολύτως αποδεκτό και φυσιολογικό για μια γυναίκα να είναι κυκλοθυμική, οξύθυμη, και  συναισθηματική. Ως κάποιο βαθμό ο καθένας μας έχει εναλλαγές της διάθεσης και συναισθήματα, αλλά σε ποιο βαθμό είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής σας, να έχει κάποιος μια κυκλοθυμική σύζυγο που θα ξεσπάσει απότομα σε σας και να σας υποβαθμίζει, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Αυτό που επικρατεί για μια επιθετική γυναίκα είναι να έχει μια ψυχική διαταραχή της ήδη διαταραγμένης  προσωπικότητας της και η επιθετικότητα είναι ένα κοινό σύμπτωμα, όμως αυτό είναι κάτι που δεν αναγνωρίζεται. Δεν είναι μόνο ότι χτυπάει τον άντρα της, αλλά έχει μια ψυχική κατάσταση που δεν μπορεί να την αναγνωρίσει. Όχι ότι αυτό είναι μια δικαιολογία, ούτε σημαίνει ότι θα γίνει καλύτερα με τη θεραπεία, αλλά τουλάχιστον υπήρξε κάποια ενημέρωση.

Το 2010 μια εθνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το CDC βρήκε ότι οι άνδρες ήταν τα περισσότερα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και το 40% των γυναικών ήταν οι θύτες και είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές σωματικές βλάβες. 



Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όταν ένας άνδρας καλεί τις αρχές ως θύμα για να αναφέρει τη σύντροφό του για την ενδοοικογενειακή βία, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να συλληφθεί αυτός παρά από το θηλυκό που ήταν ο πραγματικός δράστης. Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι άνδρες διαχρονικά είναι πιο πιθανό να είναι τα θύματα βίας. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι βίαιες, να επιτεθούν και να κακοποιήσουν τους άνδρες προφορικά.

Είναι βαθιά ριζωμένη η αντίληψη στην κοινωνία ότι οι άνδρες πρέπει να συμπεριφέρονται με ένα συγκεκριμένο "αντρίκιο" τρόπο, ώστε η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται ως ένα πρόβλημα των ανδρών, αλλά αυτό είναι μόνο μια περίπτωση. Τα αγόρια μεγαλώνουν με το να μην κλάψουν, με  προτάσεις όπως «δεν είσαι κοριτσάκι", νοιάζονται όταν ένα κορίτσι πληγωθεί από μια μπάλα και πει "Αχ". Είναι αυτοί που υποτίθεται ότι πρέπει να ασχοληθούν με μια γυναίκα και να είναι προστάτης της. Αυτοί αναμένεται να είναι το πιο κυρίαρχο φύλο. Έτσι, φυσικά, όταν κάποιος ακούει ότι ένας άνδρας ήταν το θύμα σε μια βίαιη σχέση, σκέφτονται ότι πρέπει να είναι "λαπάς" ή "ξεφτίλας".

Η αλήθεια είναι ότι παίρνει περισσότερο χρόνο σε έναν άνδρα για να ξεσπάσει σε λυγμούς και έτσι απαξιώνεται ξανά και ξανά και ΔΕΝ ανταποδίδει την βία ούτε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αντ 'αυτού μπλοκάρει μόνο τα χτυπήματα. Αυτό απαιτεί θάρρος, ψυχραιμία, και ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Αυτό είναι που τον κάνει κάτι περισσότερο από άνδρα.

Για τους άνδρες που έχουν μεγαλύτερη και ισχυρότερη  φυσική σωματική διάπλαση, είναι συνηθισμένο για τους ανθρώπους να υποθέσουν ότι, αν είχε κακοποιηθεί από μια μικρόσωμη γυναίκα, άρα πρέπει να είναι και το πιο αδύναμο άτομο στην σχέση. Αυτό όμως δεν είναι μια εξακριβωμένη υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είναι επιθετική και έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για να του επιτεθεί, εν θερμώ μιας διαμάχης.

Πόση δύναμη χρειάζεται, για να αρπάξει μια γυναίκα ένα μαχαίρι κουζίνας και να το καρφώσει σε κάποιον. Υπάρχει και το τηγάνι που μπορεί να του το φέρει πάνω στο κεφάλι του. Μπορεί ξαφνικά να του επιτεθεί με ένα βαρύ αντικείμενο ή να έρθει από πίσω του και να τον ρίξει κάτω από τις σκάλες. Οι άνδρες έχουν πυροβοληθεί, μαχαιρωθεί, τους σπάσανε το χέρι τους, και είχαν απειλητική για τη ζωή τους τραυματισμούς από τις μικρότερες και πιο λεπτοκαμωμένες συντρόφους τους.


Το πιο παράλογο για μένα, είναι η απορία ότι, όταν η κακοποίηση είναι τόσο κακή γιατί οι άνδρες δεν  φεύγουν, γιατί "μετά από όλα είναι εύκολο για έναν άνθρωπο να αφήσει μια σχέση." Αυτό δεν είναι σωστό. Οι άνδρες διαμένουν για τον ίδιο λόγο που και οι γυναίκες μένουν. Θα μπορούσαν να είναι σε άρνηση, αλλά έχουν παιδιά και προσπαθούν να φτιάξουν τα πράγματα και να κρατήσουν την οικογένεια ενωμένη. Μπορεί η παραμονή στο σπίτι να οφείλεται ότι ο πατέρας έχασε τη δουλειά του και η γυναίκα εργάζεται, και δεν έχει τα χρήματα για να φύγει. Υπάρχει μια πληθώρα από λόγους για τους οποίους οι άνδρες μένουν.
Ενδοοικογενειακή Βία κατά των ανδρών

Το γεγονός είναι ότι η κακοποίηση στην πραγματικότητα εκδηλώνεται, όταν ο άνδρας έχει πρόθεση να φύγει ή όταν φεύγει.



0 σχόλια:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.