Γαλλία: Απλοποίηση του Διαζυγίου, χωρίς την παρουσία Δικαστή



Απλοποίηση της διαδικασίας του Διαζυγίου χωρίς την παρουσία Δικαστή, εισηγείται στην Γαλλία η Υπουργός Οικογένειας, Dominique Bertinotti.



Η Γαλλίδα Υπουργός Οικογένειας, Dominique Bertinotti, χαιρετίζει την ιδέα της απλούστευσης της διαδικασίας του διαζυγίου και δηλώνει: "Απλοποίηση, Πολύ καλή ιδέα".


ΣΟΚ προκάλεσε στους δικηγορικούς κύκλους, η δήλωση της Γαλλίδας Υπουργού Οικογένειας, που υιοθέτησε και χαιρέτησε την ιδέα της απλούστευσης της διαδικασίας του διαζυγίου στην Γαλλία, χωρίς την παρουσία δικαστή και την υποχρεωτική μετάβαση του ζευγαριού στις δικαστικές αίθουσες, αλλά με Διαμεσολάβηση, που θα γίνεται από έναν εξειδικευμένο υπάλληλο.

Όπως η ίδια δήλωσε, σύμφωνα με την Le Figaro, τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της διαδικασίας του διαζυγίου. Σε συνέντευξή της στο BFM TV είπε ότι "Η απλοποίηση είναι μια καλή ιδέα". 

 Και πρόσθεσε ότι "Η περίοδος ενός συγκρουσιακού διαζυγίου είναι μια περίοδος όπου δεν είναι χρήσιμο να προσθέτουμε σύγκρουση στη σύγκρουση [...] Όταν ένα ζευγάρι ζητάει διαζύγιο, αυτό συμβαίνει στην καλύτερη περίπτωση σε 18 λεπτά ενώπιον του δικαστή. Τα εν λόγω 18 λεπτά μπορεί να καθορίσουν τη μοίρα των πολλών ετών μαζί, και η τύχη των παιδιών;". 
"Η διαμεσολάβηση θα πρέπει να περιληφθεί στο Οικογενειακό Δίκαιο".

Η δήλωση αυτή της Υπουργού ήρθε, σύμφωνα με την Le Figaro, από μια γραπτή έκθεση με τίτλο «Δικαστής του εικοστού πρώτου αιώνα», με επικεφαλής τον Pierre Delmas-Goyon, Σύμβουλο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που τάσσεται υπέρ της "μεταφορά σε έναν υπάλληλο, του δικαστικού συναινετικού διαζυγίου, χωρίς να χρειάζεται να γίνει διάκριση, ανάλογα, με την παρουσία των παιδιών ή με τα περιουσιακά στοιχεία". 

"Η πρόταση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, αλλά είχε την ευρεία συναίνεση", διαβάζουμε σε αυτό το έγγραφο που ζητήθηκε από την Christiane Taubira και θα παρουσιαστεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια ενός συμπόσιο στις 10 και 11 Ιανουαρίου στην UNESCO με θέμα: "Η Δικαιοσύνη στον εικοστό πρώτο αιώνα".

"Έχουμε την δεδομένη επιλογή του τι συμβαίνει με την δραστηριότητα στα δικαστήρια;" Αναστενάζοντας είπε ένας ανώτερος δικαστής στο Παρίσι, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των πινακίων. 

Ωστόσο, τα ευρήματα της έκθεσης του Delmas-Goyon δεν κρύβουν τις δυσκολίες, οι οποίες είναι λίγο ή πολύ στον δικαστή να απορρίψει μία από τις πιο ορατές και συμβολικές λειτουργίες της για το ευρύ κοινό. 

Διότι, αν ο μέσος πολίτης μπορεί να περάσει μια ζωή χωρίς να αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη, το 80% της δραστηριότητας των δικαστηρίων μονοπωλείται από οικογενειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων συγκρούσεων που παραμένουν στο διαζύγιο.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι "Πολλές περιπτώσεις Διαμεσολάβησης, δείχνουν την εμφάνιση των καταστάσεων των υψηλών συγκρούσεων, παρόλο που οι σύζυγοι έχουν λάβει την αρχική απόφαση να χωρίσουν με αμοιβαία συναίνεση. Πρέπει να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η επιλογή της μη προσφυγής στην δικαστική διαδικασία, σε πολλές περιπτώσεις ανταποκρίνεται στην μέριμνα για την εξεύρεση ενός αποδεκτού συμβιβασμού σε σύντομο χρονικό διάστημα, φθηνότερο και ταχύτερο, αλλά μπορεί να έχει ζητηθεί με πραγματικές λύσεις στα θεμελιώδη προβλήματα που προκύπτουν από το διαζύγιο".

Όπως ήταν φυσικό μιας και πλήττεται η τσέπη τους, θύελλα αντιδράσεων ήρθε από τους Δικηγορικούς Συλλόγους του Παρισίου, που είναι αντίθετοι σε αυτή την εισήγηση, διότι όπως ισχυρίζονται, δεν θα είναι και πολύ πιο οικονομική αυτή η διαδικασία για το ζευγάρι που θέλει να χωρίσει, όπως αναφέρει η Le Figaro.

Εν αναμονή λοιπόν για περισσότερες εξελίξεις πάνω σε αυτή την πρωτοποριακή ιδέα της Γαλλίδας Υπουργού.

Πηγή: ΜΠΑΜΠΑ ΕΛΑ

0 σχόλια:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.