Παιδιά Χωρισμένων Γονιών και Χριστούγεννα


Παιδιά Χωρισμένων Γονιών και Χριστούγεννα

Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιβαρυντικά χαρακτηριστικά, όταν τα παιδιά καλούνται να την περάσουν µε τον έναν από τους δύο γονείς, στην περίπτωση ενός διαζυγίου. 


Τα πράγµατα συνήθως είναι πιο δύσκολα, όταν το διαζύγιο είναι πρόσφατο, όταν, για παράδειγμα, είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που τα παιδιά θα είναι µε τον έναν από τους δύο γονείς.

Σε αυτήν την περίπτωση, µπορεί να υπάρχουν έντονοι και συνεχείς καβγάδες, φθορά του αµοιβαίου σεβασµού και της εµπιστοσύνης, πράγµα που επηρεάζει έντονα τα παιδιά, καθώς και πιθανές αποτυχηµένες προσπάθειες βελτίωσης της σχέσης από τον έναν από τους δύο γονείς. Το πιο δύσκολο, βέβαια, για τα παιδιά είναι ο χειρισµός της απώλειας του ενός γονιού από το σπίτι.

Οι γονείς τότε θα πρέπει να χειριστούν τις αρνητικές αντιδράσεις των παιδιών και τις προσπάθειες από µέρους τους να φέρουν σε επαφή τους γονείς. Το κλίµα αυτό δηµιουργεί ποικίλα συναισθήµατα, όπως φόβο, θλίψη, κατάθλιψη, άγχος αποχωρισµού και εγκατάλειψης, πιθανή πτώση της επίδοσης στο σχολείο, θυµό, επιθετικότητα, ακόµα και ενοχές, γιατί συχνά αισθάνονται ότι φταίνε αυτά για τις συγκρούσεις των γονιών τους. Βέβαια, σηµαντικό ρόλο παίζουν η ψυχοσυναισθηµατική ωριµότητα των παιδιών, η ποιότητα της σχέσης που είχαν µε τους γονείς πριν από το διαζύγιο, όπως και οι σχέσεις τους µε παππούδες, φίλους, δασκάλους και άλλα σηµαντικά πρόσωπα µε τα οποία έχουν στενή σχέση.

Πώς µπορούµε να χειριστούµε όλα αυτά τα προβλήµατα όταν µπαίνει το θέµα των διακοπών; 

H εύρυθµη εξέλιξη των πραγµάτων έγκειται στην ωριµότητα των γονιών και στην πρόθεσή τους να θέσουν πάνω απ’ όλα την καλή ψυχολογική κατάσταση των παιδιών τους.

Είναι σηµαντικό ο γονιός που θα περάσει τις γιορτινές ηµέρες µε τα παιδιά να δηµιουργήσει ένα θετικό κλίµα αγάπης, φροντίδας και σιγουριάς έτσι ώστε να µειωθούν το άγχος και η πιθανή ανασφάλεια των παιδιών και να νιώσουν ζεστασιά και θαλπωρή.

Θα πρέπει να µη µιλά αρνητικά για τον άλλο γονιό, να αποσπά τα παιδιά σε ευχάριστες και εποικοδοµητικές ασχολίες, όπως, για παράδειγµα, να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες σε χώρους όπου συχνάζουν και άλλα παιδιά, όπως γυµναστήρια, χώροι µε αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες (θέατρο κ.λπ.), να ασχοληθούν µε εκµάθηση πνευµατικών παιχνιδιών (σκάκι) και οτιδήποτε άλλο θεωρούν ότι µπορεί να τα προσελκύσει θετικά.

Είναι σηµαντικό ο γονιός να εµπλέξει τα παιδιά σε κοινές δραστηριότητες, π.χ. να κατασκευάσουν χειροποίητα δώρα ή να φτιάξουν κάποια φαγητά ή γλυκά.

Επίσης, είναι ευκαιρία να τους στείλουν το µήνυµα ότι τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και πρέπει να φροντίσουµε να δώσουµε αγάπη, προσφέροντας κάτι σε ανθρώπους που έχουν περισσότερα προβλήµατα από άλλους και να αφιερώσουν µια ηµέρα στον εθελοντισµό. Τέλος, δεν θα πρέπει να διστάσουν οι γονείς να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση για τους ίδιους και για τα παιδιά τους από κάποιον ψυχολόγο, προκειµένου να κατανοήσουν τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους αισθήµατα και να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσµατικά µε τα παιδιά τους αµβλύνοντας τα άγχη τους, τις ενοχές τους και δίνοντάς τους µηνύµατα αισιοδοξίας για το µέλλον.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ – HEALTH τεύχος 122: Έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου για την Υγεία και την Ποιότητα Ζωής

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.