Όσο περισσότερες εξουσίες δοθούν σε μια γυναίκα τόσο πιο εύκολα διαπράττει εγκληματικές πράξεις.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ


Όσο περισσότερες εξουσίες δοθούν σε μια γυναίκα τόσο πιο εύκολα διαπράττει εγκληματικές πράξεις.


Αυξήθηκε κατά 60% την τελευταία πενταετία η «θηλυκή» εγκληματικότητα
Το «ασθενές» φύλο σκοτώνει, κλέβει, εκβιάζει και συμμετέχει με διαρκώς μεγαλύτερη συχνότητα σε όλη την γκάμα του Ποινικού Κώδικα 
Το άρθρο της εφημερίδας είναι από το έτος 2000 σκεφτείτε τι γίνεται σήμερα που έχουμε 2013 !!!



Ένας στους δέκα κακοποιούς είναι πλέον... γυναίκα. Η αύξηση της εγκληματικότητας την τελευταία πενταετία από περιστασιακές ή κατ' επάγγελμα δράστιδες υπερβαίνει πλέον το 60%. 
Το «ασθενές» φύλο πυροβολεί, κλέβει, εκβιάζει, συμμετέχει σε όλους τους τύπους και τις μορφές εγκληματικών ενεργειών με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα...

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εγκληματολόγοι και υπεύθυνοι στατιστικών υπηρεσιών καταγράφουν το τελευταίο διάστημα ένα νέο ανησυχητικό φαινόμενο στη «διασπορά» αλλά και στην προέλευση της εγκληματικότητας. Οι ελληνίδες και αλλοδαπές γυναίκες έχουν πλέον σημαντικό μερίδιο, της τάξεως του 10%, στην εγχώρια εγκληματικότητα, προκαλώντας ιδιαίτερο προβληματισμό στους ειδικούς. Για ποιον λόγο άραγε οι γυναίκες ανήλθαν στο «στερέωμα» του εγκλήματος, έχοντας μάλιστα διαπράξει την περίοδο 1994-1998 περίπου 10.000 διαφόρου τύπου εγκληματικές ενέργειες; Από εμπόριο ναρκωτικών ως διαρρήξεις και από σωματικές βλάβες ως διακεκριμένη οπλοκατοχή;

* Η γλώσσα των αριθμών

Τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας που παρουσιάζει «Το Βήμα» είναι ενδεικτικά: το 1994 συνελήφθησαν σε όλη την επικράτεια για διάφορα αδικήματα 4.651 αλλοδαπές και Ελληνίδες ενώ το 1998 ο αριθμός είχε ανέλθει στις 10.168 γυναίκες. Η ανάλυση κατά είδος αδικημάτων είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της πενταετίας 1994-1998 του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που αφορούν συλλήψεις γυναικών, οι εκπρόσωποι του «ασθενούς» φύλου έχουν πραγματοποιήσει 3.107 ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, 2.190 γυναίκες έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών, 1.480 έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για συμμετοχή σε παράνομα τυχερά παίγνια, 1.403 είναι συνεργοί και βοηθοί ανδρών σε υποθέσεις βιασμών, ασελγειών και απαγωγών. Και τέλος, 1.268 εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις με βαριές σωματικές βλάβες! Ακόμη την πενταετία 1994-1998 έχουμε συλλήψεις 255 γυναικών για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Πώς όμως εξηγούν οι μελετητές του φαινομένου την αύξηση της γυναικείας εγκληματικότητας;

«Από τότε που η γυναίκα εντάχθηκε στην κοινωνική ζωή υπάρχει και η εμπλοκή της στην εγκληματικότητα. Οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν τη γυναίκα στο να στραφεί σε εγκληματικές ενέργειες ­ από μια απλή διάρρηξη ως την τέλεση ανθρωποκτονίας ­ είναι οι ευκαιρίες που της δίνονται, ο ρόλος και η θέση που κατέχει σήμερα στην κοινωνία. Μια γυναίκα πιο εύκολα διαπράττει αξιόποινη πράξη όταν εργάζεται και συμμετέχει ενεργά σε μια κοινωνία παρά τα παλαιότερα χρόνια που ήταν κλεισμένη στο σπίτι» μας ανέφερε ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ιωάννης Πανούσης. Και προσέθεσε: «Οσο περισσότερες εξουσίες τής δοθούν τόσο πιο εύκολα διαπράττει εγκληματικές πράξεις. Αλλοι παράγοντες που μπορούν να την οδηγήσουν στην εγκληματικότητα είναι οι οικονομικοί λόγοι και οι ψυχολογικές εκτροπές που εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Επίσης προχωρεί σε εγκληματική πράξη όταν γίνει θύμα και αντικείμενο εκμετάλλευσης, δηλαδή κακοποιηθεί, με αποτέλεσμα να προβεί σε πράξη αντεκδίκησης».

Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε πάντως ότι «η γυναικεία εγκληματικότητα προκαλεί ανησυχία με την έννοια των στατιστικών στοιχείων αλλά η άνοδος της είναι απολύτως φυσιολογική. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν σαφή δείγματα πως έχουν αναμειχθεί μαζικά και ενεργά, ακόμη, στα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν στη χώρα μας».

Το μερίδιο των γυναικών σε κάθε μορφή εγκληματικής δραστηριότητας είναι και αυτό ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Στις κλοπές σημαντική συμμετοχή έχουν αθίγγανες, οι οποίες αρπάζουν διάφορα τιμαλφή και αντικείμενα αξίας με τη μέθοδο της απασχόλησης ανυποψίαστων νοικοκυρών που ανοίγουν την πόρτα των διαμερισμάτων τους. Θύματά τους πολλές φορές είναι και καταστηματάρχες. Σύμφωνα με αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιασθεί κρούσματα στα οποία υπηρέτριες, κυρίως αλλοδαπές, κλέβουν διάφορα μικροαντικείμενα αξίας μετά την αποχώρησή τους από τον χώρο όπου εργάζονταν ως οικιακοί βοηθοί. Το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει να απασχολεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες τις διωκτικές αρχές και οι αξιωματικοί της Ασφάλειας γίνονται συχνά δέκτες καταγγελιών. Επίσης πολλές αλλοδαπές οικιακές βοηθοί έχει αποδειχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ότι εκτελούν εντολές από σπείρες κακοποιών και πραγματοποιούν διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια όπου εργάζονται. Στις απαγωγές εμφανίζονται συχνά ως συνεργοί των ανδρών ή ακόμη αποτελούν και τους... οργανωτές παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών, όπως αποδείχθηκε στις υποθέσεις αρπαγής των ανηλίκων Κ. Δαλάκα και Ε. Λουλάκη.

Αργά αλλά σταθερά γυναίκες εμφανίζονται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα οικονομικά εγκλήματα, όπως απάτες και τοκογλυφίες. Ειδικά σε χώρους γύρω από τα καζίνα έχουν συλληφθεί πολλές φορές γυναίκες που υπόσχονται αναπλήρωση των χαμένων ποσών με υψηλό, ημερήσιο τόκο. Και αλίμονο σε όποιον δεν πληρώσει την επομένη.

Επίσης γυναίκες έχουν αρχίσει ­ σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας ­ να εισχωρούν στα κυκλώματα κλεπταποδοχής και αρχαιοκαπηλίας ως συνεργοί. Μέσα σε πέντε χρόνια έχουν συλληφθεί 38 γυναίκες για αρχαιοκαπηλία! Τέλος, στις ανθρωποκτονίες, κύριοι λόγοι τέλεσης είναι οικονομικοί και ιδιοκτησιακοί. Διαπράττουν όμως ανθρωποκτονίες και για λόγους ερωτικής αντιζηλίας.

* Σατανικοί εκτελεστές

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων για τον λόγο που αποφασίζουν οι γυναίκες κάποια εγκληματική ενέργεια και τον τρόπο που προχωρούν σε αυτήν είναι εντυπωσιακά:

«Οι γυναίκες σκοτώνουν τα θύματά τους με πιο πονηρό και σατανικό τρόπο. Καταστρώνουν ολόκληρο σχέδιο σε σύγκριση με τους άνδρες, οι οποίοι είναι πιο ευθείς στη διάπραξη δολοφονιών. Οι γυναίκες συνήθως δεν παίρνουν την εκδίκηση την ώρα που θα τους δοθεί η ευκαιρία αλλά κάποιες ημέρες αργότερα, αφού προηγουμένως καταστρώσουν το σατανικό σχέδιο δράσης τους. Η διαφορά με τους άνδρες είναι ότι εκείνοι σκοτώνουν εν βρασμώ ψυχής τα θύματά τους και όχι ύστερα από ειδικό προγραμματισμό όπως οι γυναίκες. Τα κύρια όπλα των γυναικών συνήθως είναι μαχαίρια, πιστόλια και ποντικοφάρμακο» ανέφερε στο «Βήμα» η ιατροδικαστής κυρία Σουλτάνα Μαργιανού. Και συμπλήρωσε: «Οταν ακινητοποιήσουν τα θύματά τους, τότε μπορούν να προχωρήσουν ως και σε στραγγαλισμό,ακόμη και με καλώδιο τηλεφώνου. Οι γυναίκες δολοφόνοι όταν χρησιμοποιούν μαχαίρι χτυπούν τα θύματά τους στην πλάτη και στην καρδιά ενώ στην περίπτωση χρήσης πιστολιού, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Επίσης δηλητηριάζουν τα θύματά τους με ποντικοφάρμακο ή ακόμη και με λιπάσματα γεωργικών καλλιεργειών. Σε περιπτώσεις ερωτικής αντιζηλίας καταγράφονται μαχαιρώματα ανδρών στα γεννητικά όργανα».
 
Της φυλακής τα σίδερα...

Για την ολοκλήρωση του «στατιστικού» παζλ για το μερίδιο της γυναίκας στην εγκληματικότητα της χώρας μας, αναφέρεται ότι εκπρόσωποι του «ασθενούς» φύλου αποτελούν ποσοστό 5% των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας. Αυτή την περίοδο στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται 336 κρατούμενες, εκ των οποίων 105 υπόδικες και 231 κατάδικες. Από αυτές οι 170 είναι Ελληνίδες και οι 166 αλλοδαπές. Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονται 26 ανήλικες και οκτώ παιδιά. Ποινές ισόβιας κάθειρξης εκτίουν 18 γυναίκες. Άλλες 16 γυναίκες εκτίουν ποινή κάθειρξης από 15 χρόνια και άνω, σε 10-15 χρόνια κάθειρξης έχουν καταδικασθεί 36 και άλλες 40 σε 5-10 χρόνια. Ποινές φυλάκισης από 6 ως 12 χρόνια εκτίουν 24 γυναίκες, από δύο ως πέντε χρόνια 36, από ένα ως δύο χρόνια 30 και τέλος ως έξι μήνες 26. Από τις 336 κρατούμενες, οι 142 γυναίκες έχουν συλληφθεί για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ενώ τρεις για χρέη. Οι υπόλοιπες 191 έχουν συλληφθεί και καταδικασθεί για ανθρωποκτονίες, πορνεία, κλοπές και παράνομη είσοδο στη χώρα μας, που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται και από τα αδικήματα της πορνείας, της μαστροπείας και της κλοπής.

Αντωνόπουλος Γιάννης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2000

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

0 σχόλια:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.