Παράνομη εμπορία και διακίνηση Ωαρίων στην Ελλάδα

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Παράνομη εμπορία και διακίνηση Ωαρίων στην Ελλάδα

Ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού και αδιαφορία του κράτους
Με αυτόν τον τρόπο, τα κέντρα εξωσωματικής θησαυρίζουν, αφού μπορούν να πωλήσουν το ένα ωάριο χιλιάδες ευρώ, ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία του άτεκνου ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. 



Νέα στοιχεία που φέρνει η δημοσιογραφική έρευνα στη δημοσιότητα και που αφορούν στην παράνομη λειτουργία του κυκλώματος εξωσωματικής γονιμοποίησης, συγκλονίζουν τον ευρύτερο χώρο της ιατρικής και συγκεκριμένα της εξωσωματικής και της μαιευτικής. 

Λίγες μόλις ώρες πριν ανακοινωθεί το ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας, που θα οδηγούσε στη σύλληψη μερικών εκ των μελών του κυκλώματος λαθρεμπορίας φαρμάκων, διαπιστώσαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ πόσο εύκολο είναι για μια αλλοδαπή γυναίκα, να επικοινωνήσει με κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης και να δώσει «τον εαυτό της», ή αλλιώς τα ωάρια της, έναντι χρηματικής αμοιβής. 

Η δημοσιογραφική ομάδα της «Ζούγκλας» και του «Κίτρινου Τύπου», προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται ο νόμος 3305/2005 που ρητά και κατηγορηματικά ορίζει ότι «η δωρεά ωαρίων γίνεται αποκλειστικά και μόνο για αλτρουιστικούς λόγους και σε καμία περίπτωση δεν αμείβεται»

Επιπλέον, από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι στην Ελλάδα που αποτελεί «παράδεισο» για τα άτεκνα ζευγάρια, δρουν κυκλώματα παράνομης εμπορίας και διακίνησης ανθρώπινου γενετικού υλικού και ως εκ τούτου ο σκοπός του ρεπορτάζ ήταν να διαπιστώσουμε αν μια γυναίκα, στην προσπάθεια της να αποκομίσει 1.500 ευρώ θα συναντήσει εμπόδια ή όχι ως προς την πρόθεσή της να δώσει ωάρια.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται οι συνομιλίες μιας υποψήφιας δότριας με γνωστά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης.





Ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού και αδιαφορία του κράτους

Η διακίνηση ανθρώπινου γενετικού υλικού, γίνεται στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που να αδειοδοτεί τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης, κανείς δεν ελέγχει τις τράπεζες κρυοσυντήρησης, ενώ δεν υπάρχει μητρώο ελέγχου του γενετικού υλικού που τηρείται στις τράπεζες κρυοσυντήρησης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε οποιαδήποτε γυναίκα που επιθυμεί να τεκνοποιήσει αλλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις, (είτε ηλικιακές ή σωματικές), ως εύκολη λύση, οι ιατροί να της προτείνουν τον δανεισμό ωαρίων.

Πολλά κέντρα λοιπόν, εκμεταλλεύονται γυναίκες, αλλοδαπές κυρίως, και έναντι 1.000-1.500 ευρώ, τούς παίρνουν από τρία έως και τριάντα ωάρια τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούν με ταρίφα από 3.000 έως και 10.000 ευρώ

Με αυτόν τον τρόπο, τα κέντρα εξωσωματικής θησαυρίζουν, αφού μπορούν να πωλήσουν το ένα ωάριο χιλιάδες ευρώ, ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία του άτεκνου ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. 

Συνήθως, μπροστά στον φόβο, τα άτεκνα ζευγάρια να μην αποκτήσουν ποτέ παιδί, υποκύπτουν εύκολα στις οδηγίες του ιατρού και στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν πάρα πολλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης με αποτέλεσμα να ξοδεύουν πολλά χρήματα, ακόμα και να παίρνουν δάνεια προκειμένου να πληρώσουν.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο συνολικός εκτιμώμενος τζίρος στην Ελλάδα από αυτά τα κέντρα είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ το χρόνο από το κάθε ένα, ενώ υπάρχουν περίπου 400.000 άτεκνα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με την μέθοδο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Χρυσικάκη

πηγές : http://www.zougla.gr , lougantina


0 σχόλια:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.