Όμηροι του πετρελαίου θέρμανσης, οι μαθητές στην Δυτική Μακεδονία

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Με κλειστά τα σχολεία θα υποδεχτεί η Δυτική Μακεδονία το νέο έτος, καθώς οι σύσσωμοι δήμαρχοι της περιοχής ανακοίνωσαν ότι οι σχολικές μονάδες δεν θα ανοίξουν μετά τις γιορτές γιατί δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης.


«Οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας είμαστε αποφασισμένοι στη νέα χρονιά να μην ξανανοίξουμε τα σχολεία εάν δεν ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην περιοχή μας με τον μακρύ χειμώνα, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με την αδυναμία συνέχισης λειτουργίας των σχολείων με τα τόσα λίγα χρήματα που στέλνονται», δήλωσε η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία όλων των δημάρχων της ακριτικής περιφέρειας, η οποία διοργανώθηκε από την ΠΕΔ στο πλαίσιο των αποφάσεων του πρόσφατου έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. «Η απόφασή μας αυτή είναι το πρώτο βήμα και το πρώτο μήνυμα που στέλνουμε, θα ακολουθήσουν και επόμενες συλλογικές αποφάσεις στη Δυτική Μακεδονία, έως ότου γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να αφήσουμε τον τόπο μας να καταρρεύσει». Διευκρίνισε ότι «είμαστε αναγκασμένοι να κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά μέχρι τη διασφάλιση από την Πολιτεία επιπλέον χρηματοδότησης για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων». Προκειμένου να είναι σύννομη με το κλείσιμο των σχολείων η ΠΕΔ, η πρόεδρός της υπογράμμισε ότι «θα επικαλεστούμε το άρθρο 94 του Καλλικράτη περί έκτακτης ανάγκης», προσθέτοντας ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή και η έλλειψη χρηματοδότησης για πετρέλαιο θέρμανσης συνιστούν έκτακτη ανάγκη».

Ο δήμαρχος Καστοριάς Μανόλης Χατζησυμεωνίδης, σημείωσε ότι «μέχρι τώρα κρατάμε αναμμένα τα καλοριφέρ στα σχολεία, κόβοντας άλλες λειτουργικές δαπάνες». Ζήτησε την αποφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί το κράτος που πρέπει να έχει τη μέριμνα για τη λειτουργία των σχολείων να φορολογεί τα σχολεία, αφού έτσι μετατρέπονται οι σχολικές αίθουσες σε ψυγεία». Η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, υπογράμμισε ότι «αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε τη θέρμανση λίγες μόνο ώρες, λόγω έλλειψης πετρελαίου». Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας ζητά επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων σε περιοχές της Α΄Ζώνης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών θέρμανσης των σχολείων και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για δαπάνες θέρμανσης σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν οι Σχολικές Επιτροπές τους αναγκαίους πόρους.

Ακόμη στη συνέντευξη Τύπου των δημάρχων τονίστηκε:

Μια πρώτη γενική διαπίστωση είναι ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την υπογραφή πλειάδας Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που ακολούθησε, πλήττεται όχι μόνο η καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και η ίδια η υπόσταση και ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Επιπλέον, η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές σε ολική κατάρρευση.

Και όλα αυτά όταν η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται μόλις στο 0,9% και όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων έχουν μειωθεί κατά 11% ενώ οι αντίστοιχες της Κεντρικής Κυβέρνησης έχουν αυξηθεί κατά 32% σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι συνεχείς δε μειώσεις στα έσοδα των δήμων, (πάνω από 60% την τελευταία τριετία), η καθυστέρηση απόδοσης των έστω και μειωμένων πόρων, καθώς και οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 για περαιτέρω μειώσεις στα έσοδά της αυτοδιοίκησης, οδηγούν τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρες αδιέξοδο και σε κατάρρευση τις κοινωνικές τους δομές, τις μοναδικές που προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες πρόνοιας και αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να δρομολογηθούν άμεσα τα παρακάτω:

. Η άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η επιβολή του κατ΄ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» των δήμων.

. Η οικονομική υποστήριξη των δήμων, στον καθημερινό τους αγώνα για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας.

. Η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των δήμων στην κατεύθυνση της επίσπευσης της εσωτερικής κινητικότητας με αξιολόγηση, ώστε να μην διατρέξει κανένα κίνδυνο απόλυσης ούτε ένας υπάλληλος.

. Η αποκέντρωση εξουσίας και στην άσκηση αρμοδιοτήτων με τα αναγκαία μέσα, πόρους και προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν.3852/2010.

. H συνέχιση της χρηματοδότησης των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, όπως και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ για την απασχόληση.

. Η εκταμίευση μέχρι τέλους του έτους του υπολοίπου παρακρατηθέντων 2012, και της ΣΑΤΑ ώστε να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, και να τονωθεί η τοπική αγορά με μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

. Η διασφάλιση συνέχισης της χρηματοδότησης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, καθώς και την απεμπλοκή της χρηματοδότησης των δομών αυτών για φέτος μετά την απόφαση του Ζ΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στις τοποθετήσεις τους οι δήμαρχοι που έλαβαν το λόγο, τόνισαν: Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας αναφέρθηκε «στον ξεσηκωμό που έφεραν στους δήμους και στους εργαζόμενους οι διαθεσιμότητες». Είπε ότι «κανείς δεν είναι αντίθετος με την «κινητικότητα», όμως αυτή να γίνεται προγραμματισμένα και αφού έχει γίνει προηγουμένως η καταγραφή. Εδώ πρώτα έβγαλαν τους πλεονάζοντες και μετά τα κενά των υπηρεσιών». Ο δήμαρχος Γρεβενών σημείωσε ότι η Τ.Α. βάλεται και έχει στοχοποιηθεί γιατί τα καταφέρνει καλύτερα από το κράτος. Αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες, όπως πρόνοια, αποχιονισμός κ.λ.π., οι δαπάνες των οποίων παρακρατούνται από τους ΚΑΠ, όταν στο ορεινό και μεγαλύτερο σε έκταση δήμο Γρεβενών, πέρυσι δαπανήσαμε 800.000 ευρώ για αποχιονισμό. Ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην καταστατική θέση των αιρετών και μίλησε για «επιχείρηση απαξίωσης», τονίζοντας τη μείωση θέσεων αντιδημάρχων, τη δραστική αποζημίωση στελεχών κ.λ.π. Σημείωσε για παράδειγμα ότι δεν μπορεί η αποζημίωση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να είναι στα 500 ευρώ, όταν αυτός απασχολείται αποκλειστικά στο δήμο. Ο δήμαρχος Ορεστίδος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, υπογράμμισε την οικονομική ασφυξία των δήμων, σημειώνοντας ότι «κανείς δήμαρχος δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα και τις προεκλογικές εξαγγελίες».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

πηγή: www.newsinnews.gr

0 σχόλια:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.