Έρευνα: Υψηλότερος ο κίνδυνος του διαζυγίου για τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού και έχουν μοντέρνες συμπεριφορές

Έρευνα: Υψηλότερος ο κίνδυνος του διαζυγίου για τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού και έχουν "μοντέρνες" συμπεριφορές



Σύμφωνα με Νορβηγική μελέτη, τα ζευγάρια που μοιράζονται τα καθήκοντα και τις δουλειές του σπιτιού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαζύγιο από ότι τα ζευγάρια όπου η γυναίκα κάνει τις περισσότερες από τις δουλειές του σπιτιού.




Το ποσοστό διαζυγίων μεταξύ των ζευγαριών που μοιράστηκαν εξίσου τις δουλειές του σπιτιού ήταν περίπου 50% υψηλότερη από ότι μεταξύ εκείνων όπου η γυναίκα έκανε την περισσότερη δουλειά.

Ο Thomas Hansen, συγγραφέας της μελέτης με τίτλο "Ισότητα στο σπίτι", είπε στο AFP: "Όσο περισσότερο ένας άνδρας κάνει δουλειές στο σπίτι, τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός για ένα διαζύγιο".

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μηδενική ή πολύ μικρή σχέση μεταξύ αιτίου-αποτελέσματος. Αντίθετα, είδαν τη συσχέτιση ως ένα σημάδι της "σύγχρονης" συμπεριφοράς.

Ο Hansen είπε: "Τα μοντέρνα ζευγάρια είναι κάπως έτσι, στην πορεία διαχωρίζουν τις δουλειές όπως και τις αντιλήψεις τους για το γάμο", ώστε να μην αυτοθυσιάζονται, και τόνισε ότι ήταν όλα σχετικά με τις αξίες που τους διέπουν.



"Σε αυτά τα σύγχρονα ζευγάρια, οι γυναίκες έχουν επίσης ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και καλά αμειβόμενη εργασία, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο εξαρτημένες από τον σύζυγό τους οικονομικά. Μπορούν να διαχειριστούν πολύ πιο εύκολα ένα διαζύγιο", είπε.

Υπήρξαν μόνο κάποιες περιθωριακές πτυχές όπου οι ερευνητές είπαν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

"Ίσως μερικές φορές, θεωρείται να είναι καλύτερο πράγμα το να έχει κάποιος πιο ξεκάθαρους ρόλους  και σαφείς  ... όπου ο ένας δεν πατάει πάνω στον άλλο", υπέθεσε ο Hansen.

Και πρόσθεσε, "Θα μπορούσαν να υπάρχουν λιγότερες διαμάχες, αφού μπορεί κάποιος εύκολα να μπει σε λογομαχίες, αν και οι δύο έχουν τους ίδιους ρόλους και ο ένας μπορεί να έχει την αίσθηση ότι ο άλλος δεν επιμερίζεται τα βάρη". 

Στη Νορβηγία, η οποία έχει μακρά παράδοση της ισότητας των φύλων, γενικά, η ανατροφή των παιδιών επιμερίζεται εξίσου μεταξύ των μητέρων και των πατέρων (σε επτά από τα 10 ζευγάρια), δήλωσε ο Hansen, εννοώντας, κυρίως την φύλαξη των παιδιών που βρίσκονται σε μια παιδική χαρά.

Σε επτά από τα δέκα ζευγάρια στην Νορβηγία, το μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο μέρος των γυναικών ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού.

Η μελέτη, επίσης, τόνισε, ωστόσο, ότι αυτές οι γυναίκες ήταν σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένες με αυτήν την κατάσταση, και η συνολική τους ευτυχία ήταν πιο κοντά από ότι σε εκείνες τις γυναίκες που ζούσαν στην μορφή ενός "μοντέρνου" ζευγαριού.

πηγή: http://www.edmontonsun.com

0 σχόλια:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.