Αυστηρά και μόνο για νέους μπαμπάδες

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ


μπαμπάς


Μην ξεχνάς από την ώρα που γεννιέται το παιδί σου, θα είσαι μπαμπάς για πάντα!


Εντάξει, όλα πήγαν καλά και η σύντροφος με το νεογέννητο είναι μια χαρά και στο σπίτι.Μπαμπά, μη σε πιάνει πανικός. Ας ξεκινήσουμε με αναπνοές, εισπνοές, εκπνοές κ.λπ. Τώρα είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα πάντα! Τι στο καλό πια… στο στρατό πώς την έβγαλες καθαρή, δεν θα τα βγάλεις και τώρα; Σιγά το πράμα… Αχ, μην σε πιάνει πάλι το άγχος… πάμε πάλι αναπνοές…

Είναι σημαντικό να δούμε τη σχέση που έχει ο μπαμπάς με το παιδί του, ανεξάρτητα από τη σχέση που μπορεί να έχει το μωρό με τη σύντροφο και μητέρα του παιδιού του.

Αν το παιδί εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη μαμά, παρότι υπάρχει και ο μπαμπάς στο σπίτι, το παιδί θα αντιμετωπίσει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.Η καλύτερη περίπτωση για τη σωστή ανατροφή του μωρού είναι να έχουμε τη μαμά και τον μπαμπά να εργάζονται μαζί, σαν ομάδα. 


Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι ο μπαμπάς χρειάζεται μόνο να συμμετέχει, όταν το μωρό είναι μεγάλο και μπορεί να πιάσει στα χεράκια του την μπάλα! Αυτό δεν απέχει και πολύ από την ελληνική πραγματικότητα, αν και τα τελευταία χρόνια οι νέοι μπαμπάδες δείχνουν περισσότερο θέληση και συμμετέχουν ουσιαστικά στην ανατροφή των παιδιών τους.
Οι εμπειρίες που αποκομίζουμε από το οικογενειακό περιβάλλον όσο είμαστε παιδιά έχουν αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση και συντελούν στη δομή του «είναι» μας. Κουβαλάμε μαζί μας αυτές τις εμπειρίες, στο υποσυνείδητο του εγκεφάλου μας, και είναι αυτό που καθορίζει ολόκληρη τη ζωή μας. Ακόμα και ως ενήλικες, οι γονείς μας είναι στο μυαλό μας, ακόμα και όταν μας χωρίζουν χιλιόμετρα, οι φωνές τους, οι πεποιθήσεις τους για μας, είναι διαρκώς μέσα μας είναι σαν να παίζει… μια ταινία που ποτέ δεν τελειώνει… με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τις πεποιθήσεις που έχουμε για τον ίδιο τον εαυτό μας… ακόμη κι αν αυτές είναι ψευδείς πεποιθήσεις! Το πόσο ισχυρό είναι το πρότυπο του μπαμπά και της μαμάς μπορεί να είναι καθοριστικό για όλη τη ζωή μας…

Μπαμπά… το μωρό σου είναι σαν ένα σφουγγάρι!


Τα μωρά μπορεί να είναι μωρά αλλά αντιλαμβάνονται τα πάντα γύρω τους, είναι σαν σφουγγάρια που απορροφούν τα πάντα και κυρίως την «ευαισθησία» που πλανάται στην ατμόσφαιρα, από τον τρόπο που τους μιλάνε μέχρι τον τρόπο που τα αγγίζουν. Όλα αυτά αποτυπώνονται για πάντα στο υποσυνείδητό τους και επηρεάζουν μέχρι και το πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους. Έτσι, με τον ίδιο τρόπο διαμορφώνεται και η πεποίθησή τους για τον κόσμο. Είτε πρόκειται για έναν ασφαλή κόσμο είτε όχι.

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που στην ανατροφή τους συμμετέχουν με αγάπη οι πατεράδες τους είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν καλή απόδοση στο σχολείο, να έχουν υγιή αυτοεκτίμηση, ενσυναίσθηση, να εμφανίζουν προ-κοινωνική συμπεριφορά και να αποφεύγουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως τη χρήση ναρκωτικών, το σκασιαρχείο και την εγκληματική δραστηριότητα σε σύγκριση πάντα με παιδιά που έχουν αμέτοχους πατεράδες.


Ένας ενεργός πατέρας στην ανατροφή του παιδιού έχει ανεκτίμητη αξία στο πώς διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού μεταγενέστερα.
Ένας ενεργός πατέρας στην ανατροφή του παιδιού έχει ανεκτίμητη αξία στο πώς διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού μεταγενέστερα. Αυτό φαίνεται στο πόσο ομαλά ενηλικιώνεται το παιδί και στη συμπεριφορά που έχει ως ενήλικας.

Ένας αμέτοχος πατέρας μπορεί να οδηγήσει το παιδί του σε βίαιες συμπεριφορές, στο να εμπλακεί σε συμμορίες, ιδιαίτερα στην εφηβεία, στο να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, στο να κάνουν σεξ σε πολύ μικρή ηλικία (χωρίς πραγματικά να το θέλουν), στο να μείνουν έγκυες αν είναι κορίτσια και στην απόφαση να μην συνεχίσουν τη σχολική τους εκπαίδευση.

Μαμάδες χαλαρώστε και αφήστε στους μπαμπάδες χώρο στο μεγάλωμα των παιδιών σας!


Μια νέα μαμά δεν συνειδητοποιεί τις τεράστιες απαιτήσεις που πρόκειται να μετατεθούν πάνω της, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό με τη φάση του θηλασμού, που εκεί η μαμά είναι τροφός για το βρέφος και χρειάζεται να είναι παρούσα όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Αυτή είναι η στιγμή όπου ο ρόλος του μπαμπά πρέπει να είναι βοηθητικός, δεν είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβει χρέη εκπαιδευτικού, καθώς και η ίδια η μαμά χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί ώστε να μπορέσει να δώσει στο μωρό της την απόλυτη προσοχή που απαιτείται. Τότε πρέπει να είναι πρόθυμος, νασυμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού και να είναι βοηθός και παρών εκεί που τον χρειάζεται η μαμά. Επίσης να είναι σε θέση να μπορεί να φροντίζει το μωρό αλλάζοντας πάνες, να συμμετέχει στο μπάνιο του και να είναι πρόθυμος να συνεργαστεί σε οτιδήποτε χρειάζεται η μητέρα, όπως στα ψώνια του σπιτιού, στο μαγείρεμα ή στην καθαριότητα.

Μια συμβουλή σε όσους μπαμπάδες έχουν μωρά αγοράκια:

* Να μην ξεχνάς ποτέ ότι μεγαλώνεις έναν μελλοντικό πατέρα και το πρότυπο που δημιουργείς στο αγοράκι σου θα τον καθορίσει μεταγενέστερα, θα τον κάνει ή έναν πατέρα ενεργό ή έναν πατέρα αμέτοχο. Έτσι η επιρροή σου θα συνεχίζεται από γενιά σε γενιά!
* Ένας ενεργός πατέρας ενδυναμώνει τη σχέση του με τη σύντροφό του.
* Αγάπη και φροντίδα για τα μωρά μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Η ύπαρξη μιας υγιούς λειτουργικής σχέσης με τη σύντροφό μας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τον εαυτό μας και για την οικογένειά μας. Έρευνα που έχει γίνει, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, καταδεικνύει το αντίκτυπο στα παιδιά που έχει μια παραμελημένη μητέρα. Αργότερα τα παιδιά επηρεάζονται αρνητικά ακόμα και στη σεξουαλική τους συμπεριφορά, όπως επίσης και στις σχέσεις τους γενικότερα.

Τι μπορείς να κάνεις σαν νέος μπαμπάς προς το νεογέννητο μωρό σου:
*Μπορείς να είσαι εσύ αυτός που τις πρώτες μέρες θα καθαρίζεις με οινόπνευμα την περιοχή του αφαλού ώστε να πέσει το υπόλοιπο από τον ομφάλιο λώρο, μη φοβάσαι…
*Μην φοβάσαι να πιάσεις στα χέρια σου τις βρώμικες πάνες και να καθαρίσεις ένα βρέφος, απλά πρέπει να είσαι προσεχτικός.
*Μπορείς να κάνεις εσύ μπάνιο το μωρό, δεν είναι δύσκολο, αρκεί στην αρχή να παρατηρείς τον τρόπο που το κάνει η μαμά ή η μαία.
*Κάνε μασάζ στο μωρό σου με απαλές κυκλικές κινήσεις. Μπορείς, αν θες, να αγοράσεις βιβλία σχετικά ή ακόμα καλύτερα να διαβάσεις το άρθρο του Infokids για το βρεφικό μασάζ.
*Αν η μητέρα, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να θηλάσει, μπορείς κάλλιστα να δώσεις εσύ το γάλα στο μωρό, αλλά φρόντισε να ακολουθήσεις τους κανόνες υγιεινής όπως, για παράδειγμα, να αποστειρώνεις μπιμπερό και θηλές πριν τη χρήση τους.

Το να είσαι πατέρας σε ένα νεογέννητο είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις ποτέ – και αυτό απαιτεί μια συνεχή δέσμευση. Η ανταμοιβή όλου αυτού του αγώνα είναι το πόσο ευχαριστημένοι θα είναι η σύντροφος και το παιδί σου. Θα το δεις σε λίγο καιρό από τον τρόπο που θα σε κοιτάζει το μωρό, από τον τρόπο που θα σε ψάχνει και θα σε αναζητάει μέσα στο χώρο σας, από τον τρόπο που θα απλώνει τα χεράκια του για να το πάρεις αγκαλιά, από τον τρόπο που θα σου χαμογελάει, από τον τρόπο που για πρώτη φορά θα σε πει μπαμπά!
Έχε πάντα στο μυαλό σου πως όταν οι γονείς λειτουργούν ομαλά, σαν μια καλή ομάδα, ενισχύουν τη μεταξύ τους σχέση και χτίζουν μια ισχυρή λειτουργική οικογένεια. Θυμήσου, αυτή είναι η οικογένειά σου και εσύ ο δημιουργό της… Τα οφέλη που μπορεί να προέλθουν από τη σωστή σου στάση θα κάνουν τη σχέση σου με το παιδί σου πιο δυνατή, που θα έχει διάρκεια για πάντα!

Καλή ανατροφή!


Συγγραφέας άρθρου: Δώρα Λαβαζού

πηγή: www.infokids.gr

0 σχόλια:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.